четвер, 19 березня 2020 р.

11-А (Дівчата)


11-А
Технології                                                        Вчитель:  Новак Ганна Іванівна
Тема: Догляд за ногами.
Засоби догляду за шкірою ніг, їх вибір, призначення.
Необхідність догляду за руками не викликає ніякого сумніву. Але й для ніг, хоча їх і не завжди видно через взуття, також необхідний догляд. Ноги тримають всю вагу тіла, увесь час перебувають у взутті, яке не завжди зручне чи відповідає кліматичним умовам, через що ноги зазнають деформації і ушкодження. Тому їх необхідно щодня мити, витирати насухо, особливо між пальцями, і змащувати пом’якшувальними кремами.
Захворювання ніг
На стан ніг впливають як фізіологічні фактори (потіння ніг), так і фізичні (неякісне, вузьке чи мале взуття). Залежно від них виникають і різні захворювання ніг.
Затвердіння шкіри виникає тоді, коли ноги сильно потіють (або шкіра ніг дуже суха) і труться об тверді матеріали або ж завузьке взуття. Шкіра на підошві, особливо на п’яті, стає твердішою. Тому після прийняття ванни або спеціального розпарювання, ділянки з твердою шкірою (ступня, п’ята) варто потерти пемзою, а потім використати пом’якшувальний крем.
Щоб запобігти затвердінню й ороговінню шкіри, треба носити взуття з м’якої шкіри, а також постійно слідкувати за станом ніг.
Іншою проблемою ніг, яка виникає внаслідок незручного чи неякісного взуття, є мозолі. Щоб їм запобігти, треба ретельно добирати взуття, а за необхідності використовувати різні пластирі. Якщо мозолі вже з’явились, то їх необхідно видаляти після розпарювання в гарячій воді або використовувати спеціальні препарати (коломак, саліпод, мозольну рідину тощо). Якщо мозоль являє собою товстий наріст і розташований в малодоступному місці, то краще звернутися до спеціаліста.
Якщо ноги довго перебувають на холоді або у вузькому взутті, то внаслідок перешкоджання руху крові виникає біль, ноги печуть. Можуть з’являтися плями, які треба лікувати, щоб вони не перетворювалися на пухлини.
Грибкові захворювання ніг можуть виникати, якщо не дотримуватися правил особистої гігієни у вологих місцях (басейнах, банях, душах, саунах). Якщо виникло лущення шкіри ніг, пухирці або між пальцями з’являється сверблячка — це перші ознаки наявності грибкового захворювання ніг і негайно треба звернутись до лікаря.
У будь-якому віці (але частіше в дітей) на підошві ноги можуть з’явитися бородавки — доброякісні пухлини, які спричиняє парвовірус. Бородавки відрізняються від мозолів зовнішнім виглядом і дуже болять у разі натискання на них. Лікування бородавок довготривале і складне, тому надзвичайно важливо дотримуватися правил особистої гігієни, особливо у разі приміряння й носіння чужого взуття без спеціальної дезінфікуючої обробки.
Від використання тісного й незручного взуття на великому пальці (на рівні першої плюсневої кістки) уже в підлітковому віці може виникнути випин, який називають подагрвою шишкою. Така деформація кістки може виникати і внаслідок подагри —захворювання обміну речовин в організмі. Ступня має неестетичний вигляд, до того ж ця шишка ще й дуже болісна. Тому важливо слідкувати за зовнішнім виглядом ступень ніг, щоб на ранньому етапі виявити й усунути причину деформації кісток (подагра може бути і спадковим захворюванням).
У підлітковому віці часто виникає порушення ступні, яке називається вигнута ступня або кошача лапа. Причиною цього захворювання є неправильна робота м’язів ніг та пальців і воно може прогресувати до повного припинення росту.
Порушення в будові ступні — плоскостопість — може виникати як унаслідок спадкових чинників, так і у разі надлишкового навантаження на ноги (зайвої ваги), під час якого арка ступні прогинається.
Часто в період статевої зрілості на ногах з’являється волосся. Воно дошкуляє тоді, коли стає дуже помітним на нозі через колір чи довжину волосин. Сьогодні існує багато засобів, завдяки яким його можна позбутися.
Педикюр
Особливої естетики нозі надає педикюр, який виконують так, як і манікюр. Але пальці ніг важко роз’єднати одне від одного, тому під час педикюру варто використовувати спеціальні розширювальні прокладки.

 Практична робота      Розробити  технологічну карту  техніки масажу для ніг.




Посилання:

http://interactive.ranok.com.ua/theme/contentview/pdrychniki/tehnolog-rven-standarty-pdrychnik-dlya-10-11-klasy-zakladv-zagalno-seredno-osvti/5-navchalniyi-modyl-krasa-ta-zdorovya/dodatkov-teoretichn-materali

https://www.youtube.com/watch?v=O6-biqggjHU
https://www.youtube.com/watch?v=7MWhbxnstpY
http://valova.te.ua/2015/05/dohlyad-za-nohamy-v-domashnih-umovah/
Для практичної роботи
https://www.google.com/
Шановні учні!  Прохання!  Послідовність виконання практичної роботи, фотографувати або знімати на відео та відправляти за електронною адресою karantinnovak@gmail.com


Немає коментарів:

Дописати коментар

11-А (Хлопці)

11- А Технології                                                      Вчитель: Новак Ганна Іванівна Тема:   Державне регулювання т...